Hoe begin je met schrijven?

We schrijven wat af. Van app tot rapport, van blog tot beleidstekst. Voor sommigen een weldaad, anderen schieten meteen in de schrijfkramp, velen meanderen hiertussen. Maar ook (makkelijker) schrijven kun je leren. Hoe je het schrijfproces versoepelt in mijn ervaring, lees je hier:
1) Om met de open deur in huis te vallen: zet je pen op papier en schrijf! Maak meters, je fietst ook niet ongetraind de Mont Ventoux op. Of doe alsof je praat (op papier), maar houd je pen vast en begin. Zet door, schrijf onzin, maar ga verder, houd je pen op papier. Word er vrienden mee, pen en papier zijn er voor jou.
2) Creativiteit heeft baat bij begrenzing: zet de wekker op 10, 20 of 30 minuten en schrijf de volledige 10 minuten vol. Of schrijf op lengte: elke dag 1,2 of 3 pagina’s bijvoorbeeld. Stel doelen die je kunt waarmaken en volhouden.
3) Wat ook kan helpen, is om een vraag te formuleren. Dus wil je schrijven over je vakantiedag of een nieuw beleidsstuk: Stel jezelf een (sub)vraag, zoals: wat verraste me vandaag? Of: wat mag in deze tekst niet ontbreken? En hier geef je vervolgens antwoord op. Zoek steeds nieuwe vragen om aan jezelf te stellen.
4) Een ‘non-vraag’ kan ook wonderen doen om op te duiken wat verborgen wilde blijven: wat wilde ik niet voelen vandaag? Wat heb ik vandaag juist niet gedaan? En daag jezelf vervolgens uit om na je eerste antwoord verder te schrijven, want ook daar gaat weer een wereld achter schuil.
‘Wat mij het meest uit mijn stroom haalt, is mijn eigen oordeel of het mogelijke oordeel dat anderen over mijn tekst kunnen hebben. Maar eigenlijk geldt dit niet alleen voor mijn schrijven’
Deze schrijftrucs helpen om door te gaan
Deze internationaal vermaarde regels/trucjes vormen ook voor de Schrijfgroep de basis. Ze zijn afkomstig van o.a. schrijver/docent Natalie Goldberg:
- • Blijf je hand bewegen
- • Verbeter niets
- • Let niet op spelling, interpunctie, grammatica
- • Laat je gaan
- • Denk niet na. Wees niet logisch
- • Schrijf sneller dan je normaal doet
- • Diep het kwetsbare op
Met andere woorden: redigeer niets tijdens je eerste versie, maar schrijf door. Pas als je pen figuurlijk leeg is, kun je overwegen je tekst te lezen en deze lichtjes aan te passen. Je kunt er ook nog een nachtje over slapen, dat werkt voor mijzelf goed: dan kan ik er meer frisse ogen naar kijken.
Rode vlag tijdens het schrijven: het oordeel
Wat mij het meest uit mijn stroom haalt, is mijn eigen oordeel of het mogelijke oordeel dat anderen over mijn tekst kunnen hebben. Maar eigenlijk geldt dit niet alleen voor mijn schrijven. Het oordeel over mijzelf of over anderen is op alle fronten een dooddoener. Daarom: zachtheid boven alles. Wees open, kwetsbaar en ontvankelijk voor wat je naar buiten kunt of mag brengen.
Schrijftips van de schrijfgroepers:
Ook de Schrijfgroep, deels vaste gasten in het Schrijftheater, weet raad (tip 1= Vind een Schrijfgroep!).
- Vind een Schrijfgroep : )
- Zoek een lekkere plek
- Laat je eigen oordeel los en schrijf door
- Stem je af op je innerlijk
- Volg je pen
- Weet dat je echt overal over kunt schrijven, met andere woorden: de inspiratie ligt voor het oprapen
- Je schrijft altijd beter dan je zelf denkt
- Niet schrijven, is soms ook schrijven
- Achter frustratie gaat een bron van schrijfmogelijkheden schuil
- Lees je werk af en toe voor aan anderen: de feedback is vaak verrassend